top of page
Search

ZİHNİ YENİDEN KONUMLANDIRMAK

  • Writer: bahri önal
    bahri önal
  • Aug 25, 2021
  • 2 min read

Herhangi bir konuya efektif bir çözüm bulabilmek için bakış açısının değiştirilmesi gerektiği ifade edilir. Peki nedir bu bakış açısı? Nasıl değiştirilir?

Düz bir zemine yüzüstü uzandığınız zaman bir metre ilerinizde yer alan bir çukurun derinliğini göremezsiniz. Eğer önceden çukur hakkında bir bilgiye sahip değilseniz bu çukurun derinliğini tahayyül edebilmeniz de pek mümkün olmayabilir. Çukurun derinliğini görebilmeniz için bulunduğunuz yerden kalkmanız ve farklı bir perspektiften çukura bakmalısınız.

Fiziksel bir durumdan esinlenilerek oluşturulmuş bir kavram olan bakış açısı yaşamın sorunlarını ele alırken farklı bakış açılarının uygulanması gerektiğine göndermede bulunur.

Ancak sosyal meseleleri ele alırken tabi ki fiziksel konumunuzu değiştirmek yeterli değildir. Öyleyse yaşamın içinden gelen sorunları değerlendirirken sergilediğimiz yaklaşımlar fiziksel konumumuzun değil zihinsel konumumuzun yer değiştirmesiyle farklılık göstermektedir. O zaman doğru soruları soralım. Zihinsel konumumuzu değiştirmenin anlamı nedir? Zihinsel konumumuzu nasıl değiştirebiliriz?

Zihinsel konumu değiştirebilmenin ön koşulu farklı düşünme biçimlerinin, çözümlerin ve görüşlerin varlığını kabul etmektir. Ancak bu sayede zihin bir başka konuma geçerek bakış açısını değiştirebilir. Farklılıkları kabul etmek, konumunu değiştiren zihnin bulunduğu konumun şartlarını kavrayabilmesi için tek başına yeterli değildir. Özellikle sosyal meselelere ilişkin çözüm arayışında bir zihnin ziyaret ettiği konumun şartlarını kavrayabilmesi için yeterince bilgiye, içeriden gözlem ve değerlendirme yapacak kadar deneyime ve empati geliştirebilecek kadar tahayyül gücüne ihtiyaç vardır.

Pratikte her zaman yeterli deneyime sahip olunamasa da birçok yazılı ve görsel bilgi kaynakları ile birlikte deneyim sahiplerinin deneyimleri de araştırmalar sonucu elde edilebilir niteliktedir. Farklı görüşlere gösterilen saygı da empati duygusunun geliştirilmesi için uygun zemin hazırlar.

Sonuç itibariyle bakış açısını değiştirmek her ne kadar bir fiziksel duruma göndermede bulunsa da esasen zihnin konumunu değiştirmek gerekir. Zihnin konumunu değiştirmenin de bir zahmeti vardır. Zihinsel ataleti yenmeden yaşamın içinden gelen problemlere mış gibi yaparak çözümler bulabilme imkanı yoktur. Aksi durumda belirli bir konumdan çözümsüzlük yayan bir merkeze dönüşürüz. Bir bakıma beyin bariyeri inşa etmeye başlarız. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgilere “Beyin Bariyeri” adlı kitabımdan ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki linkten de “Beyin Bariyeri” kitabımın tanıtımına ulaşabilirsiniz.


Recent Posts

See All
PANDEMİ VE TOPLUMSAL DEĞİŞİM

Pandemi bir anda toplumsal pratiklerimizi köklü bir biçimde dönüştürdü. Bu dönüşüme ilişkin kısa bir değerlendirme yapalım. İnsanların bu...

 
 
 

留言


Paylaşımlarımdan haberdar olmak isterseniz şimdi abone olun! 

İsterseniz benimle mail üzerinden iletişime geçebilirsiniz.  bahronal@gmail.com 

Thanks for submitting!

© 2023 by Bahri Önal 

  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page